TEKNİK ÜNİVERSİTENİN BİR BİNASI DAHA ELDEN GİTMİŞ

Şehrimizde resmi binalar ile özellikle tarihi binalar ile arsalar ile ilgili el değiştirme iddiaları sürekli ağızdan ağıza dolaşıyor ve bunların el değiştirmesi ile ilgili kurumlardan resmi açıklamalarda yapılmadığı için bunlar kötü birer şehir efsanesi olarak kar gibi büyüyerek gidiyor.

Mesela bize son ulaşan iddiaya göre 1927 yılında yapılan ve şehrin büyük bir kesiminin Teksas Pavyon olarak bildiği bugün ise önündeki otobüs durakları ve Merkez öğretmenevi olarak tarif ettiği tarihi bina Konya Teknik Üniversitesinden Bölge Yazma Eserler Müdürlüğüne geçmiş.

Bu tarihi binaya yakın tarihte ilk ciddi müdahale Tahir Akyürek Beyin Başkanlığı döneminde Büyükşehir tarafından yapılmıştı.

Çünkü Mevlâna Kültür Vadisi Projesi kapsamında birçok tarihi eserde restorasyon ve aslına uygun yeniden yapım çalışması yürütülmeye başlanmış, Alaaddin Tepesi karşısında bulunan tarihi Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’ da bu kapsama dahil edilmişti

 

 

1926 yılında Kazanlı Medrese'nin yerine yapılan okulun restorasyonu için o dönemde 2 milyon 550 bin lira bütçe çıkartılmıştı.


Mevlâna Kültür vadisi projesi bugün de Başkan Uğur İbrahim Altay’ın projeyi büyüterek sürdürmesi ile devam ederken son olarak Büyükşehir belediyesi ve Teknik Üniversite arasında yapılan protokoller ile mevcut Taş binanın Büyükşehir’e verilmesinin ardından Teknik Üniversitenin elinde de bu bina kalmıştı.

Zamanın Rektörlük binası yani bugün ki taş bina ile söz konusu Gazi İlkokulu'nun değiş tokuş yapılması ile ilgili de resmi protokol yapılmıştı.

O zamanın rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik Hoca ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay arasında bu protokol imzalanmıştı

Neyse Teknik Üniversite bu binayı Sürekli Eğitim rehberliği olarak değerlendiriyordu

Son duyumlarımıza göre bu tarihi bina şimdi Teknik Üniversite’nin elinden uçup gitmiş ve Bölge Yazma Eserler Müdürlüğüne verilmiş.

Üniversite adına bu tarihi binaya baktığımız zaman neden nasıl oldu bu gelişmeler diye biraz işi kurcaladığımız zaman 29 yıllığına binayı kullanma hakkına sahip olan üniversite en son kira işlemlerinden tutunda Bölge Yazma Eserler Müdürlüğünün mevcut binasının depreme dayanıklı olup olmamasına kadar teknik raporların verilmesinde bizzat üniversite işin içinde olmasına rağmen Teknik Üniversitesi tarihi binayı kaybetti.

Çünkü Konya’nın tarihi hafızasını belgelerle taşıyan Yazma Eserler Müdürlüğü binasının Teknik Üniversite tarafından yapılan depreme dayanıklılık testinde bina çürük çıkıyor

Dahası şöyle böyle tarihi eserlerin bulunduğu binalar tapu daireleri gibi binaların daha dayanaklı yani mevcut dayanıklılığın çok daha ötesinde dayanıklı bina olması gerekiyormuş.     

Bu devir ile ilgili de pek çok bilgi ve iddia bizde mevcut.

Rektör Hoca çok iyi niyetli.

Ama yine anlıyoruz ki bu işler iyi niyetle olmuyor

Şunu da diyebilirsiniz

Ve de öyle diyorlar ikisi de devletin ve bu şehrin kurumları

Kimin için daha önemli ise oraya verilir.

Zaten böyle diye diye üniversitenin elinde de ne bina kalıyor ne de arsa.

Şehir adına daha da tepeden baktığımız zaman Valilik Büyükşehir Başkanlığında şehrin özellikle tarihi gelişimi depreme dayanıklılık ve dev kentsel dönüşüm çalışmaları sessiz ama büyük çapta sürüyor.

Mesela tarihin korunması konusunda Sayın valimiz İbrahim Akın Beyin hassasiyetlerini her geçen gün daha iyi anlayabiliyoruz.        

Bu gelişimi bizlerin vatandaş olarak görmemiz takdir etmemiz mümkün değil.

Ne zaman tarihi Mevlâna Kültür Projesinden Larende tarihi surlarına yürüyerek gideriz işte o zaman tarihin yeniden canlanışına şahitlik ederiz.

 

BÜYÜKŞEHİR ZABITAYA

TEŞEKKÜR EDİYORUM

Pazartesi günü ikindi saatlerine doğru Nalçacı caddesinde aracımı caddenin arka kısmına park ettim ve yürüyerek ana caddede ilerliyordum.  

Bir anda ana yol üzerinde bir zabıta aracı.

Biri bayan biri erkek iki zabıta ve bir zabıtanın da ağaca çakılmış bir tabela ile uğraştığını gördüm

 

 

Hemen hızla oraya yaklaştım.

Hiç alışık olmadığım bir görüntü vardı.

Selam vererek durumu öğrenmeye çalıştım.

Meğer bir taksi sürücüsü kendi telefon numarasının kayıtlı olduğu bir saç tabelayı ağaca kocaman çivilerle çakmış.

Zabıta da bu korsan tabelayı söküyormuş.

Benim ilgilendiğimi gören Bayan Zabıta hanımefendi saç tabela çıkartıldıktan sonra dev çivilerin ağacın gövdesine verdiği zararı eli ile göstererek bu ağaçları nasıl korumaya çalıştıklarını anlatıyordu

İnanın iki zabıta görevlisinin bu ince düşüncelerine şok olmuştum.

Etkilendim.

Kendilerine çok teşekkür ettim ve bir hatıra fotoğrafı çektirmek için de izin aldım.

 

 

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA

KIZMAYIN YENİ MÜJDEYİ VERDİ

Özellikle bizim gibi emekli okuyucu kitlemiz bizi her gün yerden yere vuruyor.

Ama bizde bu sütunlarda hep yazdık

Sayın Cumhurbaşkanımız bu yıl herkesi sıkacak ama gelecek yıldan itibaren kemer sıkma politikası sona erecek dedik değil mi.

Buyurun bu yazdıklarımızın en son canlı örneğini Sayın Cumhurbaşkanımız Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleriyle iftarda açıkladı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan,

"Ekonomide bir süredir yaşanan sıkıntılara kalıcı çözümler getirecek programı başarıyla uyguluyoruz.

Bu yılı daha disiplinli bir şekilde geçirdikten sonra gelecek seneden itibaren bilhassa sabit ve dar gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı refah kaybını telafi edecek ciddi adımlar atmaya başlayacağız." dedi.

…………..

Seneye çile bitecek gibi inşallah.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Hayat böyle bir şey işte, kafaya taka taka yaşarsın sonunda içine ata ata ölürsün

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Şeker Caddesinde yolun sol şeridini sürekli kendi adımıza kapatıp trafik akışını engellemediğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz