Gıda ürünlerinde görülen taklit veya tağşiş, gıda güvenliğinin büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının son altı ayda gıda ürünlerinde denetimleri sıklaştırması, her evin ihtiyacı olan önemli gıda ürünlerinde güvenirliğin risk altında olduğunu gösterdi. Bakanlığın ilgili birimleri tarafından yapılan denetimlerden sonra gıda da taklit veya tağşiş yapılan ürünler ve yapanlar liste halinde kamuoyuna açıklanıyor. Hile yapmak suretiyle halkın sağlığı ile oynayan gıda üreticileri ve gene bu suretle haksız kazanç elde eden firmalar tek tek ifşa ediliyor. İfşanın yanı sıra, taklit veya tağşiş yapan firmalara olayının çapına göre bir takım cezai yaptırımlarda uygulanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının aylardır yürüttüğü denetimler olmasaydı, gıda güvenliğinin bu denli büyük bir risk altında olduğu anlaşılmayacaktı. Bakanlık halkın sağlığını ve ekonomisini özellikle de sağlığını doğrudan ilgilendiren konuda harika bir çalışma yapıyor. Ayrıca yapılan çalışma haksız kazancın olabildiğince önüne geçmek açısından önemli bir çalışma.
Taklit veya tağşiş yapılmayan gıda ürünü “yok” denecek kadar az. Bakanlığın belli aralıklarla listeler halinde açıkladığı taklit veya tağşiş gıda ürünleri bunu gösteriyor. İnanılacak gibi değil ama aslı ile oynanmayan gıda ürünü sayısı şaşırtıcı boyutlarda.
İşte o gıda ürünlerinden bazıları.
Kırmızı et de hile.
Kırmızı et ürünlerinde sucuk, salam, hazır köftede hile. Bu ürünlere karıştırılan ve sağlığa zararlı kabul edilen kimyasallar. Mesela boya.
Kırmızı etle yapılan ürünlerde kanatlı eti. Mesela sucuk ve köftede, etli ekmekte kanatlı eti.
Hazır kırmızı et de kelle eti.
Süt ve süt ürünleri.
Beyaz peynir.
Kaşar.
Eritilmiş peynir çeşitli. Karapınar’da geçen hafta bu peynirden insan sağlığına uygun olmayan, 50 ton peynir ele geçirildiği bilgisi basında yer aldı.
Tereyağı.
Yoğurt.
Zeytinyağı.
Bal.
Baklava.
AVRUPA’NIN KAPISINDAN DÖNEN GIDA ÜRÜNLERİ
Kuru incir, fıstık, limon, susam gibi ihracat ürünleri son olarak pestisit kalıntısı şüphesiyle Avrupa’nın kapısından geri döndü. Pestisit, toksik etkili kimyasallar olarak biliniyor. Bu kimyasallar başta çocuklar olmak üzere her yaştaki insan sağlığı üzerinde çeşitli hastalıklara yol açabiliyor.
Gıda güvenliği Tarım ve Orman Bakanlığının hassas olduğu bir konu. Bu bakanlık gıda güvenliğini sağlayabilmek için taklit ve tağşiş çalışmalarını yürütürken, Ticaret Bakanlığının da bu konuda gerekli çalışmaları yaptığı görülüyor.