DEPREM RİSKİ

AFAD ve MTA tarafından Türkiye’de Deprem Tehlike ve Aktif Fay Hatlarına göre deprem riski en düşük olan 20 il belirlendi
Konya  ülkede deprem riski en  düşük 20 il arasında 17. Sırada yer alırken, ilk 10 sırada Karadeniz’deki illerin yer aldığı görüldü. O illerin Sinop, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Karabük ve Amasya olduğu belirlendi.
Esasen İller arasında Konya’nın deprem riski en düşük iller arasında olduğu bilgisi yeni bir bilgi olmamakla birlikte, ülkede meydana gelen her deprem olayından sonra  tekrarlanıyor olması önemli. Bir kere bu sayede muhtemel depreme bağlı korku ve panik ortamı büyük ölçüde dağılırken, insana güvende geliyor. Gene  iş hayatı-ekonomi ve sosyal hayat bu bilgilerden olumlu sonuçlar çıkartıyor.
Deprem riski düşük olsa da Cumartesi sabahı Cihanbeyli’de meydana gelen 3.6, 3.9 büyüklüğündeki depremler korku ve panik yarattı. Mart ayında Kulu da meydana gelen  4.2  büyüklüğündeki depremde  korku  ve paniğe sebep olmuştu. Konya’da görülen en büyük depremse, 1921 yılında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem oldu. Konya fayının Akşehir-Ilgın “diri fay” olması, kuşku ve korkuya sebep oluyor.  
Deprem  Tehlike Haritasında yer alan Konya’daki fay için “geçmişte büyük deprem üretmedikleri lakin bunun gelecekte üretmeyecekleri anlamına gelmediği “ bilgisi de gene kuşkuyla karşılanıyor.
BÜYÜK DEPREM İHTİMALİ
Konya’da büyük deprem ihtimali üzerinde çalışan Necmettin Erbakan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim  Üyesi Prof.Dr.Adnan Özdemir  bilim adamı sorumluluğuyla depremlerde yıkıcılığın sadece zeminin yapısıyla ilişkili olmadığına vurgu yapıyor. Özdemir “Konya’nın zeminine bakarsak 0.5 Kg. santimetrekare taşıma gücü olan yerler olmakla birlikte 5 Kg santimetre ve 10 Kg santimetrekare taşıma gücü olan yer de var.” Diyerek, Konya’nın zeminin değişken olduğunun altını çiziyor. Hoca, bu  görüşten hareketle yapı stok  durumunun büyük bir deprem ihtimali karşısında incelenmesi gerektiğine  işaret ediyor.
Prof.Dr.Özdemir “Ova’dan uzak durun, yüksek yapılardan kaçının “ uyarısında bulunuyor.
Konya iller arasında her ne kadar deprem riski en düşük illerden birisi olsa da, bu zamanın birinde büyük bir deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Prof.dr.Özdemir muhtemel  büyük Konya depremin 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde olacağını öngörüyor. Dolayısıyla tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.
 Öte yandan kimi zaman az da olsa durduk yerde yıkılan-göçen ve sağa-sola kayan-yarılan yapıların olduğu görülüyor. Tüm bu bilgi ve gelişmeler  muhtemel bir büyük depreme karşı sağlam ve sağlıklı yapıların önemini gösteriyor.
Büyük deprem bir ihtimalde olsa gereken tedbirler alınmalı. Ayrıca nitelikli yapılar, her şekilde önemli olan yapılar.
Doğa olaylarının garantisi olmuyor.