İlimizde son bir haftada görülen kar ve sağanak tarzı yağışlara iki açıdan bakılmalı.
İki açı: Su ve tarım.
Su’dan başlayalım. Son yağışlar su artışı açısından yeterli olmadı. Bazı bölgelerde umut veren yağmur ve kar yağışı görülürken, bu bazı bölgelerde görülmedi. Örnek vermek gerekirse: Sarayönü, Kadınhanı, Ilgın tarafları iyi yağışlar aldı. Gene Altınekin, Cihanbeyli ve Kulu tarafları ayrıca merkez köylerde iyi yağışlar aldı. Çumra, Bozkır, Hadim, Seydişehir ve Beyşehir tarafları ise iyi sayılabilecek yağış olmadı.
Barajlarda su artışı açısından yağışların yeterli olmadığını gösteren resmi bir bilgiden bahsedelim: KOSKİ bir hafta süren kar ve sağanak yağışlardan sonra , Altınapa ve Bağbaşı Barajlarındaki doluluk oranlarını ölçümledi. KOSKİ’nin ölçümlemesinde şehrin içme suyunu karşılayan Altınapa Barajındaki doluluk oranının yüzde 11’den, yüzde 15’e yükseldiği görüldü. Yüzde 4’lük artış bu barajdan, şehrin birkaç aylık su ihtiyacının karşılanacağı anlamına geliyor. Etrafımızdaki göllerde de aynı durum söz konusu olmalı.
KOSKİ, son yağışlardan sonra bölgemizin en önemli içme ve sulama suyu kaynağı olan Bağbaşı Barajının doluluk oranında ise herhangi bir değişikliğin olmadığını ölçümledi. 200 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan Bağbaşı Barajının doluluk oranı yüzde 16 seviyelerinde.
Bu bilgiler son yağışların yeterli olmadığını gösteriyor olması bakımından önemli. Gene su darlığının sürdüğünü gösteriyor olması bakımından da önemli bilgiler. Su krizi sürüyor. Dolayısıyla, su da tasarruf çağrıları tek başına yeterli görülmemeli.
Tasarruf çağrılarının yanı sıra her alanda özellikle de tarım alanında etkili su denetimleri yapılmalı. Türkiye’de toplam 57 milyar metreküp suyun, 44 milyar metreküplük kısmı her yıl sulama suyu olarak kullanılıyor. Tarımda kullanılan su da yüzde 60 israfta söz konusu. Tarımda su savurganlığının her şekilde önüne geçilmeli. Sulama sistemleri acilen modernize edilmeli. Öte yandan az su isteyen ve susuzluğa dayanıklı ürün yelpazesi üzerinde çalışılmalı. Konya’da tüm bunları ilgili kurumlar bu işi yapamıyorsa ki, yapamadıkları ortada Büyükşehir Belediyesi su, sulama ve az su isteyen bitkiler noktasında inisiyatif almalı. Su ve ürün denetimleri yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi bunu yapabilir, yapmalı.
TARIM AÇISINDAN SON YAĞIŞLAR
İlimizin tarım yoğunluklu bölgelerinde kuraklık riski çok büyük ölçüde kalkmış görünüyor. Tarımın yoğun yapıldığı bölgelerde önemli yağışlar oldu. Bu bölgelerdeki ekili alanlar ve baharlık ekimler için bekleyen tarlalar, tamda zamanında suya kavuştu. Bazı bölgelerde toprak yüzeyinden derinliğine 15-20 Cm inen ıslaklığın ekili ürüne, 1 ay fayda sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.
Yağış az alan bölgelerde de havaların mevsim normallerinin altında seyrediyor olmasının, ekili alanlara fayda sağlayacak olmasına kesin gözüyle bakılıyor
Son yağışlardan sonra göl ve barajlardaki doluluk oranlarında kayda değer artışlar olmadı ama kuraklığın ve sezonda ürün kıtlığının büyük ölçüde ortadan kalktığı söylenebilir. Tarım sektörü rahatladı. Mayıs’ta yağacak birkaç yağmur, iyi bir fiyatla üreticileri uçuşa geçirir.