Kıymetli okurlarım mail adersime gelen taleplerden bu hafta yıllık izin süreleri ile ilgili pratik bilgilere değinme ihtiyacı duydum. Burada dillendirceğim detayların faydalı olması dileğiyle başlayalım.
Çalışanlar işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi dahil olmak üzere en az bir yıllık çalışmayı tamamlaması halinde yıllık ücretli izne hak kazanır. Eğer bir yıldan az mevsimlik işte çalışıyorsa, işçinin yıllık ücretli izin hakkı bulunmamaktadır.
İzin süresi işçinin işyerinde bir yıldan beş yıla kadar hizmetinin bulunması halinde 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmeti varsa 20 günden, onbeş yıl ve daha fazla hizmeti varsa 26 günden az olamaz. Ancak 18 yaşından küçük işçiler ile elli yaşından büyük işiçilere verilecek izin süresi 20 günden az olamaz. Yeraltı işlerinde çalışanlar için bu süreler dörder gün artırılarak uygulanır. Bu süreler İş Kanunu’nda işgünü olarak tanımlandığından hafta tatilleri izin süresinden sayılmayacaktır.
Yıllık izin kullanırken işçinin hastalık raporu alması halinde durumu işverene bildirmesi gereklidir.Raporla çakışan yıllık izinlerde, rapor süresi kadar yıllık izne eklenir.
Yıllık izin ihtiyaca göre bölünerek kullanılabilir.Ancak bir parçasının on günden az olmaması gerekir.
İşçinin işyerinden ayrılması halinde kullanılmayan izin süreleri yanmaz. İşverenin çalışanların yıllık izinlerini gösterir kayıt tutma zorunluluğu vardır.Hizmet akdinin son bulması halinde kullanılmayan izin sürelerine ait ücretler, akdin son bulduğu tarihteki ücret üzerinden işçiye ödenmelidir.
Peki iş akdinin feshi nedeniyle ödenecek yıllık izin ücreti SGK’na ne şekilde bildirilecektir?
4857 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği öngörülmüştür. Bu doğrultuda, sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin sürelerine ait ücretlerin hizmet akdinin feshinden sonra ödenmesi halinde, 4857 sayılı Kanunun 59 uncu maddesine göre akdin feshedildiği tarihte hak kazanıldığı nazara alınarak, bu nitelikteki yıllık izin sürelerine ilişkin ücretler akdin feshedildiği ayın kazancına dahil edilecektir.
Akdin feshedildiği ayda çalışılan gün sayısına tekabül eden günlük prime esas kazancın, prime esas günlük kazanç alt sınırının 7,5 katından fazla olması halinde, aşan kısım prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.
Diğer yandan iş akdinin askıda olduğu bir dönemde fiili çalışması olmayan bir sigortalıya yıllık izin ücretinin ödenmesi halinde yıllık izin ücreti prime esas kazanç bildirimi yapılan en son ayın kazancına dahil edilecektir.
Aynı şekilde istirahat nedeniyle iş akdi askıda olan bir sigortalının akdin askıda olduğu dönemde hizmet akdinin feshedilmesi ve yıllık izin hakkının da kullanılmamış olması halinde izin ücretinin de hizmet akdinin feshedilmesi ile birlikte ödenecek olması nedeniyle yıllık izin ücreti prime esas kazanç bildirimi yapılan en son ay için verilecek aylık prim ve hizmet belgesiyle tahakkuk ettirilerek prim kesilecektir.
Esenlikler dilerim...