BÖLGE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ

Şehrimizde bulunan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, kütüphanelerden bir kütüphane olmayıp  dünyanın farklı ülkelerinde bulunan kütüphanelerin ve eserlerin kütüphanesi değerinde olan bir kütüphane.

Yüz yıllar boyu dünyada ve ülkemizde yayınlanan eserler elde edilebildiği kadarıyla Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinde toplanıyor. Burada olabildiğince rehabilite edilen eşsiz eserler muhafaza altına alınıyor. Sonrada  kütüphanenin kapıları arzu eden yerli ve yabancı kültür insanları yanı sıra kurum ve kuruluşlara belli şartlar altında açılıyor.

Bizdeki Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, dünya ölçeğinde bir kütüphane. Çok insanın nerde olduğunu bilmediği, çok insanında nerde olduğunu bildiği halde önemini kavramakta zorlandığı kütüphane hiçbir dönemde gereken ilgi ve  yakınlığı görmedi. Mesela, en başta  üniversitelerden görmediği gibi yerel basından da görmedi. Tarihsel süreçte yerel yönetimlerden de gerektiği kadar ilgi görmedi. Bölge ve ülke adına eşsiz bir tanıtım ve kültür aracı olan kütüphane belli zamanlarda da herhangi bir şekilde değerlendirilemedi.

Öte yandan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Abdülaziz Mahallesi, Anıt Meydanı’nın karşısında bulunan 1984 yapımı nitelikli olmayan bir binada faaliyet göstermeye çalışıyor. Bina, giderek metruk hale gelen bir bölgede bulunuyor. Ayrıca binanın sağlıklı hizmet için oda sayısı da yeterli değil. Bu sebeplerden Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinin şehrin prestijli bölgelerinden bir lokasyanda yeni bir binaya taşınması gerekiyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesini yeni bir hizmet binasına kavuşturmak istediği biliniyor.  Mevlana Kültür Merkezi Havzasında bu amaç doğrultusunda yapım çalışmaları süren bir inşaat bulunuyor. Lakin bina inşaatının ne zaman sonuçlanacağı ve hangi tarihte hizmete gireceği fazla bilinmiyor. Büyükşehir Belediyesi gayret gösterse de, inşaat sürüyor.

Bu süreçte  Teknik Üniversiteye geçmişte devri sağlanan Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun restore edilerek,  Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine devri kapalı kapılar arkasında konuşuldu. Fakat Teknik Üniversitenin, binanın sağlam olmadığı gerekçesiyle bu görüşe sıcak bakmadığı söylendi.

Yıllardır atıl durumda olan tarihi Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun, geçici ya da temelli Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi tarafından değerlendirilmesi taraflar arasında ne kadar gündeme geldi ya da gelmedi? Ayrıca Teknik Üniversite  elinde tuttuğu tarihi binanın çürüklüğünden bahisle, ilgili tarafların talebini geri çevirdi mi, çevirmedi mi?  Bunlar karanlıkta kalan mevzular oldu. Gene söz konusu tarihi bina bazı çevrelerin iddia ettiği üzere çürük mü, çürükse üniversite tarafından bugüne kadar neden güçlendirilmedi?

Yoksa Bölge Yazma Eserler Kütüphanesinin değerlendirme ihtimali karşısında mı, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu çürüğe çıktı?

 Mevlana Kültür Merkezi Havzasında yer alan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi inşaatının bir an önce bitirilmesi gerekiyor. İş, her şekilde- bir şekilde Büyükşehir  Belediyle Başkanı Uğur İbrahim Altay’a kaldı.