Kıymetli hemşerilerim bundan böyle köşemde sizlerin iş ve sosyal güvenlik hukuku ile ilgili sorunlarına çözüm üretebilecek paylaşımlarla aranızda olmaya çalışacağım. Mübarek Ramazan Bayramı’nızı tebrik eder, Yüce Allah’tan hep birlikte esenlik içinde daha nicelerini nasip etmesini dilerim.
Cumhurbaşkanlığının 25 Kasım tarihli 2024/14 sayılı Genelgesi uyarınca tüm yurtta denetimlerin artırılması, özel hastane, diyaliz merkezi, yoğun bakım hizmetleri öncelikli olmak üzere, sektörel denetimler, asgari işçilik incelemelerinin yoğunlaştırılması talimatlandırılmıştır.
Sadece Çalışma Bakanlığı bünyesinde 2024 yılında 12.000’den fazla işyeri teftişi gerçekleştirilerek 920 milyon TL idari para cezası uygulanmış, 179 işyerinde faaliyet durdurulmuştur. SGK’nın uyguladığı idari para cezaları tutarının fazlalığı nedeniyle işletmelerde denetime hazırlık yapmak, uygulamaları gözden geçirmek gerekmektedir. Kayıt dışılıkla mücadele, yabancı işçilerin istihdamı, kısmi çalışma konularında denetime hazırlık yapmak, teşvik uygulamalarında dikkatli davranarak asgari ücret desteğini kaybetmeyecek stratejiler geliştirmek günümüzün ekonomik koşullarında elzemdir.
Kıymetli işverenler yasal defterlerimizin tasdiki yapıldı mı? Sigorta primine esas kazançlar bordro icmallerinde ve yasal defterlerde çelişkisiz biçimde yansıtıldı mı? 5510 ve 6111 sayılı Kanunlara ait teşviklerde hatalı giriş var mı? Eksik gün bildirimlerine ait kanıtlayıcı belgeler on yıl boyunca muhafaza ediliyor mu? Denetimlere hazırsanız bu sorulara cevaplarınız EVET olmalı...
Kısa bir tekrar yapmak gerekirse nelere dikkat ediyoruz?
Kısmi süreli çalışanlara fazla çalışma yaptırmıyoruz.
İhbar önellerini tamamlamadan işçiyi işten çıkarmıyoruz.
270 saatten daha çok fazla mesai yaptırmıyoruz.
Az tehlikeli işyerlerinde de iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alıyoruz.
İş kazalarını üç gün içinde, işe başlayanları çalışmaya başlamadan önce, işten ayrılanları on gün içinde SGK’na bildiriyoruz.
NACE kodlarımızı ve işyeri adres güncellemelerimizi kontrol ediyoruz.
Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilen süreleri ve iş kazası halinde kaza geçirilen günleri de sigortalı bildirmeye özen gösteriyoruz.
Çalışanlarımızın periyodik muayenesi, iş başı eğitimi ve tehlike sınıfına uygun süreli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almalarına, bu konudaki dokümantasyonun sağlanmasına, kişisel koruyucu donanımların zimmetle teslimine, kullanılmaması halinde durumu tutanakla tespit etmeye, tespit öneri defterine iş güvenliği uzmanının yazmış olduğu eksiklikleri gidermeye önem veriyoruz...
Yakın dönemde yaşadığımız acı tecrübelerin tekrarını önlemek için sağlık personelinin eğitimi, nöbet çizelgeleri gözden geçirilmeli, özellikle yoğun bakım uzmanlarının yurtdışında, izinli, raporlu oldukları dönemlerde burada tedavi gören hastaların özel durumları nedeniyle Özel Sağlık Hizmet Sunucuları tarafından yedek uzman bulundurulması gerekmektedir. Biliyor muyuz?
Sağlık Uygulama Tebliği’nin “Resmi ve özel sağlık hizmeti sunucuları bünyesinde kurulu bulunan yoğun bakım ünitelerinin standartları, yoğun bakım ünitelerinin tanımı, hasta özellikleri, personel durumu, yatak sayısı, tıbbi cihaz ve donanım ile yoğun bakım ünitelerinin taşıması gereken diğer özellikler hususlarında Sağlık Bakanlığı düzenlemelerine uyulacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir nedenle seviyelendirilmemiş yoğun bakım yataklarında verilen tedaviler birinci basamak yoğun bakım fiyatından faturalandırılır. Tescil edilmemiş yoğun bakım yataklarında verilen tedaviler ise faturalandırılamaz.” Hükümlerinin SGK Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri tarafından ve Sosyal Güvenlik Müfettişlerinin denetimlerinde önemsendiğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Faturalandırma yaparken dikkat ediyor muyuz?
Yangından Korunma Yönetmeliği hükümlerinin irdelenmesi otel, hastane, konut ve işyerlerinde bir zorunluluk haline gelmiştir. Risk analizi ve acil durum eylem planları yapılmalı, splint sistemlerin bağlı olduğu depolar doldurularak, acil çıkış kapıları, yangın merdivenlerinde engelleyici eşya bulundurulmaması, yapılan işe uygun yangın söndürücü bulundurmaya özen göstermek gibi pratik önlemler ile hem can hem mal güvenliği sağlanması gerekmektedir. Farkında mıyız?
Saymakla bitmeyecek kadar fazla fakat insan sağlığı ve çalışma barışı için elzem olan tedbirleri yeniden gözden geçirmekte, olası kazaları önlemek ve ağır yaptırımlarla karşılaşmamak için fayda olduğunu umuyorum. Bundan sonra daha spesifik konularda paylaşım yapmak üzere, sağlıklı günler dilerim.
Sorularınız için ilknursahanusta@gmail.com