SEDİRLER, geçmişte yoksul ve eğitimsiz insanların mahallesiydi. Çok da göç alırdı. Yurdun doğu bölgelerinden ve şehrin köylerinden göç eden aileler bu mahalleye yerleşirdi. Şehirde buna benzer birkaç mahalle daha vardı.
Şehrin belalı mahallelerindendi Sedirler. Mahallede ünü şehre bir şekilde yayılan kabadayılar ve suçlular olurdu. Türlü kesicinin-silahın kullanıldığı kavgalar eksik olmazdı. Sokakları karanlık mahallede, karanlık işlerde olurdu. O vakitler asayişsizlik mahallenin tabi karakterlerindendi. Bu sebepten olmalı ki, devlet mahallenin girişine yakın noktaya karakol kurmuştu.
Sedirlerin evleri geniş bahçeler içinde, kerpiçten evlerdi. Bu evlerin çoğu ahırdan-çardaktan bozma evlerdi. Elektrik yoktu. Cadde ve sokaklarında aydınlatma olmayan mahallenin evlerinde elektrik zaten yoktu. Sonra su yoktu. Su, bazı evlerin önünde bulunan tulumbaydı. Açık kuyulardan kovalarla su çekilen evler bile vardı. Gene yol yoktu. Yol, yazın tozdan kışın çamurdan geçilmeyen bildiğiniz topraktı.
Sedirler’de, 60’lı yılların başında köyden göçüp gelen akrabalarımız vardı. Bizim Küçük Kumköprü’deki kiralık evimizden korku içinde yürüyerek akrabalarımızı görmeye gittiğimiz zamanlar olurdu.
SEDİRLER, MEHMET KEÇECİLER’İN MAHELLESİ
Bir dönem Türk siyasetine damgasını vuran müstesna siyaset ve devlet adamı Mehmet Keçeciler, 1944 yılında yoksulluk derecesinde bir ailenin çocuğu olarak Sedirler’de dünyaya geldi. Ailesi, mahallenin yerlilerinidendi.
O dönem şehrin karanlık sokaklarıyla ünlenen-belalı mahallesinde doğan Keçeciler’in hayat hikayesi, öncesi ve sonrasıyla önemli bir hikaye. Onun hikayesi her bakımdan gençlerin örnek alması gereken bir hikaye. Bu sebepten yazılmalı ve anlatılmalı.
ZİRVEYE GİDEN YOL
Keçeciler’in ilk işi çıraklık oldu. Ailesi gelecekte meslek sahibi olsun düşüncesiyle onu bir tanıdıklarının yanına çırak olarak vermişti. Bu iş fazla sürmedi. Onun kafasında okuyup büyük adam olma düşüncesi vardı. Mahallesi kaderi olmayacaktı.
İlkokul’dan sonra, İmam Hatip’e kaydını yaptırdı.
İmam Hatip’ten sonra İslam Enstitüsü’ne oradan gidip Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesine kaydını yaptırdı. O aralar böyle bir imkan varmış.
İslam Enstitüsü’nden 1967, Siyasal Bilgiler Fakültesinden 1968 yılında mezun oldu.
Kaymakam ve vali olmak istiyordu.
Ardeşen, Çumra ve Fındıklı kaymakamlıkları yaptı.
İçişleri Bakanlığının açtığı bursluluk sınavını kazanarak Fransa’da Paris Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yaptı. Paris Üniversitesi’nde doktora sınavını kazandı.
Paris de doktora yaparken kendisine Konya Belediye Başkan adaylığı teklif edildi. Teklif sahipleri onu bir şekilde ikna etmeyi başardı. Bu gelişme üzerine Keçeciler memleketine dönerek 1977 yılında yapılan mahalli seçimlerde, Milli Selamet Partisinden aday oldu ve Konya Belediye Başkanı seçildi.
Keçeciler Belediye Başkanı iken 12 Eylül askeri darbesi oldu. Dönemin 2. Ordu Komutanı Bedrettin Demirel darbenin akabinde ondan belediye başkanı olarak görevine devam etmesini istese de bu uzun sürmedi. Bunun üzerine Keçeciler yapacak başka bir işi olmadığı için Ankara’ya gitmek zorunda kaldı.
Kaymakamlık ve valilik hayallerinin yeniden tazelendiği yıllardı, o yıllar. Lakin öyle olmadı. O aralar Ankara’da Bülent Ulusu Hükümetinin başbakanlık müsteşarı aynı zamanda Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı da olan Turgut Özal, Keçeciler’e kaymakamlık yolunu açmak yerine onu kendisine özel müşavir yaptı.
Devlet Planlamada özel müşavir olarak çalışırken, Turgut Özal’la ilişkilerini güçlendirdi. Bu ilişki, Özal’a parti kurma teklifi yapacak kadar derinleşti. Nitekim yaptı ve sonuç aldı.
Parti kurmaya ikna olan Özal, Keçeciler’le baş başa vererek partinin kurucularını belirledi. Kurulacak partinin tüzüğü de Keçeciler tarafından yazıldı.
Mehmet Keçeciler’in milletvekili adaylığının veto edildiği 1983 genel seçimlerinden ANAP 1. Parti olarak çıktı. Turgut Özal başbakan olurken, milletvekili adaylığı veto edilen Keçeciler partide teşkilat işlerinden sorumlu genel başkan vekilliği görevine getirildi.
1987 yılında parlamentoya giren ve dört dönem Konya Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Keçeciler, ANAP hükümetlerinde Petrol İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Mesut Yılmaz Hükümetinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ecevit’in kurduğu 57. Koalisyon Hükümetinde de Gümrük ve Tekel İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.
ANAP’ta Keçeciler ülke genelinde milletvekili ve belediye başkan adaylarını, partinin il-ilçe teşkilatlarını belirlenmesinde söz sahibi oldu. Milletvekili listelerini çoğu zaman o yaptı. Gene hükümet programlarının yazım aşamasında söz sahibi oldu. Koalisyon hükümetlerinin pazarlıklarında ve protokol yazımında söz sahibi oldu.
Siyaset yaptığı dönemde denge unsuruydu.
Her zaman sorulan-danışılan-görüşü alınan siyasetçi oldu.
İyi eğitimli, bilgili ve entelektüeldi.
Yüksek özgüveni ve cesaretiyle yükseldi.
Çok değerli hizmetlerde yaptı.
Yılmadı:Zorluklarla savaşarak kazandı.
Sedirler’den zirveye giden yolda durmadı, durdurulamadı.