SUSUZLUĞUN GELDİĞİ BOYUT

KONYA’nın yağış kıtlığı döneminde olduğu görülüyor.

Mevsiminde yeterli kar yağışı olmadığı gibi, baharda-yazda-kışta yeteri kadar yağmurda yağmıyor. Yağan yağmurlar, “ahmak ıslatan” cinsten yağmurlar. Bu durum karşısında önce göl, gölet ve barajlarda su seviyesi düşüyor. Yer altı suları da her yıl,  10-20 metre arasında çekiliyor.

Göl ve barajlar.

Türkiye’nin 3. Büyük Gölü olan Beyşehir Gölünde su seviyesi son yıllarda gözle görülür biçimde geriledi. 

Suğla Gölü: Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük coğrafyasında bulunan 26 Km. uzunluğa sahip, Suğla Gölü kurudu.

Beyşehir Gölünde balıkçılık son demlerini yaşarken, Suğla’da balıkçılık öldü. Söz konusu göller, balıklarıyla da ünlü göllerdi. Suğla civarında yer alan köylerin yegâne denilebilecek geçim kaynağı ise balıkçılıktı. O aralar Suğla’dan memleketin her köşesine balık satılırdı.

Balıkçılık da olduğu gibi, sulu tarım bakımından da Beyşehir ve Suğla Gölleri önemli göllerdi. Özellikle ilimiz hinterlantının bir kısmı Beyşehir Gölü sayesinde sulu tarımla tanıştı. Gölden 30 metre genişliğe yakın Çarşamba kanalı marifetiyle Çumra’ya kadar taşınan su, başta Çumra’nın köyleri olmak üzere geldiği yol boyundaki köylere hayat verdi. Bir sonraki dönemde de bölgede baraj ve göletlerin yapılmasıyla birlikte sulu tarım ağı genişlik kazandı.

SUSUZLUK ZİRVE YAPTI

Hotamış Gölü (depolaması) Yaklaşık 800 bin dekar arazinin sulanması öngörülen Hotamış Gölüne su Mavi Tünel’den gelecekti ama yağış yetersizliği sebebiyle gelmedi. Susuzluktan kuruyan gölde derin yarıklar oluştu.(Hotamış Gölü büyük harcamalarla yapılan su depolama tesisi)

Gene Akşehir Gölü son yıllarda, susuzluktan kurudu.

Ilgın Gölü, susuzluktan kurudu.

Karapınar’da bulunan dünya harikası Meke Gölü kurudu.

Karapınar’da bulunan Acı Gölde su seviyesi düştü.

Yer altı sularında da su seviyesi, 300 metreye kadar düştü.

Bağbaşı Barajı: 200 milyon metreküp kapasiteye sahip barajda 2023 yılında yaklaşık 47 milyon  metreküp su bulunurken, son ölçümün yapıldığı 2024 Aralık ayı sonunda 32 milyon metreküp su kaldığı belirlendi. Bağbaşı barajında doluluk oranı da DSİ tarafından yüzde 16 olarak açıklandı. 2020 yılında bu barajda bulunun su miktarı, 190 milyon metreküpün üzerinde ölçülmüştü.

Altınapa Barajı: 32 milyon metreküp kapasiteye sahip barajda Aralık ayı sonunda yapılan ölçümlerde, 3 milyon 656 bin metreküp suyun olduğu belirlendi. 2023 yılında yapılan ölçümde ise barajdaki su miktarının 18 milyon metreküp olduğu açıklanmıştı. Altınapa barajında doluluk oranı yüzde 11’le 60 yıllık tarihinin en düşük seviyesinde bulunuyor.

Son bir hafta görülen yağışlar bu barajlardaki su seviyesini yüzde 1 oranında artırabildi. Öte yandan son bir haftalık dönemde İstanbul ve çevresindeki barajlarda su seviyesinin yüzde 50 oranında artırdığı açıklandı. İstanbul’a kar yağdı.

İçme ve kullanma suyunda alarm zilleri çalıyor.

Tarımsal sulamada risk altında.