Bir milletvekilinin seçildiği partiden istifa ederek, başka bir partiye geçmesi ilk defa yaşanan bir olay değil. Ayrıca bu durum giderek normal hale gelmeye başladı.
Milletvekillerinin geçmişte parti değiştirmelerinin en ünlüsü, ünlü olduğu kadar kirlisi 1977 yılında gerçekleşen “Güneş Motel” olayı oldu.
“Güneş Motel” geçmişte Adalet Partisine mensup 11 milletvekilinin kendilerine verilen bakanlık sözü karşılığında partilerinden istifa ederek, CHP’ne geçtikleri otelin adıdır. Olayın kahramanı, dönemin CHP lideri Bülent Ecevit’tir. Ecevit önce 11 milletvekilini partilerinden istifa ettirdi. İşbaşındaki Demirel hükümeti, CHP’nin verdiği gensoruyla düşürüldü. Düşen hükümetin yerine Ecevit’in başbakanlığında azınlık hükümeti kuruldu. Kurulan o hükümette Adalet Partisinden istifa eden 11 milletvekili çeşitli bakanlıklara getirildi.
1977 yılında işbaşındaki Demirel hükümetinin düşürülmesi de, Ecevit’in kurduğu azınlık hükümetinin güvenoyu alması da, AP’li 11 milletvekili sayesinde gerçekleşti.
Transfer!
Karşı partilerdeki milletvekillerini kurmayı planladığın hükümette bakanlık sözü karşılığında istifa ettir. İstifa ettirdiğin milletvekillerinin oylarıyla işbaşındaki hükümeti düşür, düşen hükümetin yerine kendi hükümetini kur ve Meclis’ten güvenoyu al.
Transfer böyle olur.
Türkiye’de böyle yıllar geride kaldı.
Günümüzde buna gerek duyulmuyor.
Partisinden istifa eden bir milletvekilinin, başka bir partiye geçerken daha çok Ak Partiyi tercih etme sebebi kendisini güçlü ve istikrarlı bir partide görme arzusu olmalı. Güç, cazip ve belirleyici oluyor görüldüğü kadarıyla.
PARTİ DEĞİŞTİRMELER NORMALLEŞTİ
İyi Parti’den, Ak Partiye geçen milletvekilleri oluyor.
CHP’den İyi Partiye, İyi Parti’den de CHP’ne geçen milletvekilleri oldu.
Gelecek ve Deva’dan, CHP’ne geçen milletvekilleri oluyor.
Gelecek ve Deva’dan, Ak Partiye geçen milletvekilleri var.
Deva’dan, CHP’ne geçen milletvekili oldu.
Yeniden Refah’tan, Ak Partiye geçen milletvekili var.
Demokrat Parti’den iki milletvekili, CHP’ne geçti.
Parti değiştirmelerde görülen tuhaflık.
Partisinden istifa eden bir milletvekili şayet Ak Partiye değil de; CHP ya da başka bir partiye geçse “Hoş geldin” denilirken, Ak Partiye gidince “Ne karşılığında gittin?” yaygarası yapılıyor.
Sonra “Emanete ihanet. Seçmeni aldattılar “ suçlamaları yapılıyor.
Partisinden istifa eden bir milletvekili size gelince şaibeli olmuyor da, Ak Partiye gidince mi oluyor?
PARTİ DEĞİŞTİRMELER DEVAM EDECEK
Ankara’da siyasi kulisler CHP başta olmak üzere İyi Parti, Deva, Gelecek ve Saadet’ten yakın zamanda istifalar olacağı ve istifa eden milletvekillerinin Ak Partiye geçeceği bilgileri ile çalkalanıyor.
AK PARTİYE NEYE GİDİYORLAR
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala’nın “Ak Parti siyasetin dominant adresidir” sözü, sorunun en iyi cevabı olmalı.
AK Parti, siyasetin dominant adresi.