Yaşam memnuniyeti

Yaşam memnuniyeti, bireyin hayatından genel anlamda duyduğu tatmin ve mutluluk düzeyini ifade eden psikolojik bir kavramdır. Burada iki önemli tanım karşımıza çıkmaktadır.

Birincisi; Mutluluk: Acı, keder ve ızdırabın yokluğu ve bunların yerine sevinç, neşe ve tatmin duygularının varlığı; hayattan genel olarak memnun olma halidir. İkincisi ise; Memnuniyet: İhtiyaçların ve isteklerin karşılanmasından doğan tatmin duygusudur.

Kişinin sahip olduğu beklentiler ile gerçek yaşantısı arasındaki uyum, yaşam memnuniyetini belirleyen en önemli faktördür.

Yaşam memnuniyeti anlık mutluluktan farklıdır. Mutluluk kısa süreli duygusal dalgalanmalara bağlıdır. Yaşam memnuniyeti daha uzun vadeli bir kavram sonucu oluşur.

Yaşam memnuniyetini etkileyen faktörler nelerdir?

Kişisel değerlerimiz ve hedeflerimiz; hayattaki amaçlarımız.

Sağlık durumumuz; fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıklı olma halimiz

Sosyal ilişkilerimiz; aile bağları arkadaşlık ilişkilerimiz

Ekonomik durum; para tek başına mutluluk getirmesede temel ihtiyaçlarımızı karşılanması yaşamdan duyulan tatmini etkiler.

İş hayatı; bireyin yaptığı işten aldığı mutluluk yaşam memnuniyetinde önemli rol oynar.

Özetle yaşamdan memnun olmak kişinin maddi, sosyal, psikolojik ve fiziksel koşullarına bağlı olarak şekillenir.yaşam memmnuniyeti iş aile arkadaşlık sağlık gibi farklı konulardaki tatmin düzeyi ile ilgilidir. Genellikle anlık durumlardan ziyade uzun vadeli bir değerlendirme olarak kabul edilmektedir bu tür anketler. İnsanlar yaşam memnuniyetlerini değerlendirirken beklentileri hedeflerini ele alırlar. Eğer kişi yaşamının kendi değerleri çerçevesinde beklentileri ile uyumlu olduğunu düşüünüyorsa yaşam memnuniyeti yüksek olur. 

Yaşam memnuniyeti yüksek olan bireylerin daha düşük stres seviyesine sahip oldukları, daha güçlü ilişkiler kurma becerisine sahip olduklarını gösteriyor.bunun temel nedeni yaşam memnuniyeti yüksek olan bireylerin olumsuzluklarla daha sağlıklı başa çıkması ve olaylara daha olumlu bir bakış açısı ile yaklaşabilmeleridir.

Yaşam memnuniyeti arttıkça; stres ve kaygı azalır

Depresyon riski düşer

Özgüven ve özsaygı artar

Daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurulmaya başlar

Yaşam memnuniyetini arttırmanın yolları

Ekonomik refah seviyesi büyük ölçüde belirleyici faktör olduğunu zaten hepimiz biliyoruz.  Barınma ve güvenlik ihtiyaçlarımız zaten yaşamdan memnun olma derecesini etkileyen faktörler ve bir çoğuda aslında elimizde olmadan gelişen ekonnomik faktörlere bağlı. Peki ya işin elimizde olan kısmı nedir? Yaşam memnuniyetini arttırmak için neler yapmalıyız.

 

1 anlamlı ilişkiler kurmak;  sosyal ilişkiler de yaşam memnuniyetini etkileyen önemli bir faktördür. Yakın ilişkiler, aile bağları, arkadaşlıklar ve sosyal destek ağları, bireylerin kendini anlaşılmış hissetmesini, sevgi ve destek görmesini ve toplumsal bağlantılarını artırmasını sağlayarak yaşam memnuniyetini olumlu yönde etkileyebilir.

2kendimize hedefler koymak; hayatta bir amaç edinmek bize yön verir ve psikolojik tatmin sağlar.

3 umut etmek; mutluluk ve umut arasında bir ilişki olduğunu unutmamak gerek. Geleceğinden çok umutlu olan bireylerin mutlu olma olasılığı; hiç umutlu olmayanlara kıyasla daha fazla iken mutsuz olma olasılığı daha azdır.

4 kendi değerlerimizi farketmek;  başarılarımzıı küçümsemek yerine makul ölçüde kendimizi taktir etmeyi öğrenmeliyiz

5 şükran duygusunu geliştirmek;  sahip olduklarımıza odaklanmak bizi sürekli eksiklik hissinden ve geçmiş pişmanlıkkardan uzaklaştıracaktır.