Tarih kimi yazar?

İbni Battuta. 1304 yılında .Fas’ın  Tanca kentinde doğmuş ünlü kişi  “Rıhletü İbn Battûta” diye bilinen seyahatnâmenin yazarı. 65 yıllık ömrünün 28 yılında bilinen tüm karaları gezmiş, toplam 117 bin kilometre ile Marco Polo’yu bile 24 bin kilometre geride bırakmış, Coğrafya bilimine tasvirleriyle önemli katkılarda bulunmuş; Türkler’in,Moğollar’ın, Maldivliler’in hükümdarlarıyla da tanışmış, birçok ülkede kadılık makamına getirilmiş, sayısız kadı da yetiştirmiş; Farsça ve Türkçe bilmesi ve yolculuklarında kazandığı siyasi tecrübeler nedeniyle bazı diplomatik görevler de yüklenmiştir. Yolu Türkiye’ye de düşer; Alanya, Antalya, Isparta,  Eğridir, Denizli, Tavas, Muğla, Milas’a uzandı, ardından Konya-Erzurum seyahati yaptı. İzmir, Manisa, Bursa İznik, Geyve, Göynük, Bolu, Kastamonu, Sinop ülkemde gezip gördüğü ve seyahatnamesinde sözünü ettiği bölgelerimiz. Eserinde gezdiği bölgelerde insan yaşamı ve unsuruna en çok yer veren gezgin İbni Battuta anısına Fas Devleti 1996-1997 yılını İbn Battûta yılı olarak ilân etmiş, bu münasebetle gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde İslâm Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilâtı (ISESCO) Tanca’da İbn Battûta adına bir müze kurmuştur. Kadı, gezgin, diplomat İbni Battuta 1304-1369 arası yaşamında altı kez hac görevi ifa etmiştir.

Mehmet Fuat Umay (1885-1963) Kırklareli doğumlu; 1910 Darülfunun Tıp Fakültesi mezunu; ilk görevi Tırnovacık kazası belediye tabipliği;  Balkan Savaşı sırasında bölgedeki askerî hastanede görev yapmış, Harp sonrası 28 Ağustos 1913'te Kırklareli belediye tabipliğine getirilmiş; . 30 Haziran 1921 tarihinde kurulan Himaye-i Etfal Cemiyetinin (Çocuk Esirgeme Kurumu) kurucuları arasında yer almış ve uzun süre genel başkanlık yapmıştır. Bolu Hükümet Tabipliği de görevleri arasındadır.   1920-1923 döneminde Milli Mücadele'ye katılarak TBMM'de Bolu milletvekili, 1923-1950 dönemlerinde Kırklareli milletvekili olarak görev yapmıştır. Soyadı Kanunu ile, Türk çocuklarına verdiği hizmetten dolayı, Türk mitolojisinde çocukların koruyucu ruhu "Umay"a atfen, Atatürk tarafından kendisine bu soyadı verilmiştir.  Dr. Fuat Umay, siyasi yaşamı sırasında Himaye-i Etfal Cemiyetine gelir getirmesi amacıyla, Meclis'e birçok teklif getirmiş ve gelirlerinin artmasına katkıda bulunmuştur. Sıtma ile Mücadele Kanunu, Kırkkilise isimli kentin Kırklareli olarak adının  değiştirilmesi,  Dahi (Harika) Çocuk Yasası( İdil Biret ve Suna Kan gibi yetenekli çocukların yurt dışında iyi bir müzik eğitimi alması) kendisinin önder olduğu kanun teklifleridir. Fuat Umay'ın, Amerika'da Türkler ve Gördüklerim (1927), Seçmenlerimle Başbaşa (1950) isimli iki kitabı bulunmaktadır.

 Feza Gürsey 1971 yılından 1991 yılındaki emekliliğine kadar Yale Üniversitesi Fizik Bölümünde çalışmıştır. 19 Ocak 1977'de temel parçacık fiziğine yaptığı katkılardan dolayı Sheldon Glashow ile birlikte Oppenheimer Ödülü'nü aldı.

1918 yılında Trabzon , Rusya ve Ermeni işgalinden kurtulmuştır.

1995 yılında “Tüketiciyi Koruma Kanunu” kabul edilmiştir.

Ahmet Öztemel. Müteveffa Semahat’ten doğma/müteveffa Süleyman’dan olma;Konya doğumlu. Yukarıda sözü edilen kişi ve olaylarla tek ilgim 24 Şubat tarihi yani doğum tarihim. Aynı tarihte bir dolu olay ve ünlü kişi doğumları söz konusu. Tarih elbette en önemlileri yazmış; ben çok kısıtlı bir kaçını paylaştım.  Analar ne aslanlar doğurmuş, burada rahmetli anneme söz etmeyeyim, belki o aslan özellikli doğurmuş ben başaramamış olabilirim. Bugün son paragrafı hoşgörünüzle yaş günüme ayırdım. Tarihe geçememiş olsam da Devlete hekim olarak da idareci olarak da hizmetlerim oldu; sürdürebildiğim mesleğim, ailem, çok sayıda olmasa da çok değer verdiğim akrabalarım, kendimi iyi hissettiren eski-yeni çalışma arkadaşlarım, her zaman dualarımda olan çok kıymetli dostlarım var. Elbette gerçekleşme umudu olan/ olmayan hayallerim, umutlarım; “ölsem de gam yemem” “gözüm açık gider” diyebileceklerim de var. Sevgili üstadım Sn. Uğur Özteke’nin güveni ve Sn. gazete sahiplerinin uygun görmesiyle sizlerle buluşabildiğim bu köşe var; tek kelimeyle şanslıyım;  tüm saydıklarım ve elbette sizlerin hoşgörüsü, esirgememenizi dilediğim onlarla kendimi daha iyi hissedeceğim eleştiri ve katkılarınız da şansım. Teşekkürlerimle hepinize güzel, mutlu, huzurlu ve daha müreffeh yıllar dilerim.