Siyasette milletvekillerinin sağ bir partiden diğer bir sağ partiye geçişleri seçmen tarafından normal görülmeyip yadırgansa da sağdan sola, soldan da sağa geçişler oluyor.
Siyasi hayatımızda milletvekillerinin sağ bir partiden, sol bir partiye geçişinin en ünlüsü tarihteki “11’ler olayı” olmuştur. Bu olay 1977’de CHP lideri Bülent Ecevit’in, Adalet Partili 11 Milletvekilini kuracağı hükümette bakanlık sözü karşılığında transfer etme olayıdır
CHP, işbaşındaki Demirel hükümeti hakkında gensoru vermişti. Hükümetin düşmesi için, Adalet Partili 11 milletvekilinin oyları gerekiyordu. Gereken eksik oylar sağlandı ve Demirel hükümeti düşürüldü. Düşen hükümet yerine kurulan Ecevit hükümetinde 11 milletvekili çeşitli bakanlıklarla ödüllendirildi. Bu olay kimi siyasi değerlendirmelere göre, 12 Eylül 1980 darbesinin önemli kilometre taşlarındandır. Ecevit, azınlık hükümet kurmak yerine erken genel seçimi tercih etmiş olsaydı “darbe olmayacaktı” görüşü, o dönem dair hakim görüşlerdendir.
12 Eylül’den sonrada partiler arasında milletvekili geçişleri oldu. Darbeden sonra kurulan köksüz konjonktür partilerinden bir şekilde milletvekili seçilenler bir müddet sonra geçmişi olan köklü partilere geçiş yaptı. Aynı dönemde DYP’den, ANAP’a bu partiden de DYP’ne milletvekili geçişleri oldu. Geçiş karakterinin ortak özelliği, geçişin sağ partiler arasında olmasıydı.
Bu örnekler seçmen tarafından yadırgansa da milletvekilleri arasında kimi zaman görülen “Parti değiştirme” olayının, siyasetin doğasında olduğunu gösteriyor.
Esas yadırganan durum günümüzde geçmişte “11’ler olayı” dışında önemli bir örneği daha olmayan sağ bir partiden sol bir partiye milletvekili geçişlerin olmasıdır. Sağ bir partiden başka bir sağ partiye geçişler hala normal görülmeyip yadırganırken, sağ bir partiden sol bir partiye geçiş toplumda “şok” etkisi yaratabiliyor. Türlü sebepler söz konusu olmalı.
EN ABSÜRT VE ŞAİBELİ GEÇİŞLER
Rahmetle Yaşar Okuyan başı çeken ilk siyasetçi oldu. Okuyan, ülkücü geçmişi olan bir siyasetçiydi. ANAP’tan milletvekili seçildi. Bakanlık yaptı. ANAP’lı hayatından sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti. Yeni partisi ve onun lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun politikalarını hararetli bir şekilde ve yüksek sesle savundu lakin olmadı.
Yeni partisine ne yaptıysa bir türlü yaranamayan Yaşar Okuyan, CHP’den ihraç edildi.
CHP yolunda bir başka ülkücü kökenli siyasetçi Cemal Enginyurt.
13 yaşında ülkücü hareketin içinde yer alan, bu dava uğruna hapis yatan Enginyurt’u, MHP iki dönem milletvekili yaptı. MHP’den parti politikalarına uyumsuz çıkışları sebebiyle ihraç edilen Enginyurt, son genel seçimlerde Demokrat Partiden milletvekili seçildi. DP’den istifa eden Enginyurt, CHP’li olan son ülkücü kökenli siyasetçi oldu.
Engityurt’tan önce başka eski MHP’li bir isim olan İyi Parti Milletvekili Ümit Özlale de partisinden istifa ederek CHP saflarına katılmıştı. Bu arada İyi Partiden, CHP’ne geçiş yapanbaşka milletvekilleri de oldu.
Ak Partili eski bakanlardan Deva Partisi milletvekili Aliye Kavaf da, yakın zamanda CHP’ne geçiş yapmıştı.
En absürt geçiş, son geçişler.