Ömer Zileli, 1939 doğumlu ve 86 yaşında.
Zileli, yaşayan tarih.
Zileli, siyasetçi ve eğitim gönüllüsü.
Her şart altında dost.
Son güne kadar dost.
Zileli, ilerleyen yaşına rağmen dostlarını arayan, hal-hatır soran, mütevazı umur görmüş bir insan.
Nam-ı diğer “Dede”
Bir zamanlar Milli Görüş ve Merkez sağ siyasetin, marka siyasetçisi.
Telefonla arar.
Kendisinin telefondaki ilk sözü, “Selamünaleykümdür”
Konuşuruz.
Hasbıhal ederiz.
Pırıl, pırıl bir zeka.
İnanılmaz bir hafıza.
Son 70 yılın şahidi.
ZİLELİ’NİN SİYASETE GİRİŞİ
Şöyle anlattı.
“Yıl, 1965. O yıl, Rahmetli Alpaslan Türkeş Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin Genel Başkanı seçilmişti. Konya’da da Mehmet Ali Uz CKMP’nin il teşkilatını kurmakla görevlendirilmişti. Uz ve bir takım arkadaşla birlikte il teşkilatını kurduk. CKMP çatısı altında bir süre siyasi faaliyetlerde bulundum. Benim siyasi hayatım böylece başlamış oldu. (CKMP geçmişin ünlü siyasetçisi Osman Bölükbaşı’nın 1958 yılında kurduğu parti. Bu parti, 1965 yılında Türkeş ve arkadaşları tarafından yeni bir kimlikle siyaset sahnesine çıkmıştı.)
ZİLELİ, MİLLİ NİZAM VE MİLLİ SELAMET PARTİSİ
Şöyle anlattı.
“1969 yılında Konya’dan bağımsız milletvekili seçilen rahmetli Necmettin Erbakan’la, 1970 yılında ilk partisi Milli Nizam Partisi’ni kurarken birlikte hareket ettik. Milli Nizam Partisi çatısı altında severek siyaset yaptım. Fakat bu partinin ömrü kısa oldu. 1970 yılında kurulan parti Anayasa Mahkemesi tarafından 1971 yılında kapatıldı. Partinin kapatılmasından sonra Erbakan Hoca ve arkadaşları tarafından 1972 yılında Milli Selamet Partisi kuruldu. MSP kurulunca bu partide siyaset yapmayı sürdürdüm. Türkiye’nin zor yıllarında Milli Selamet Partisinin merkez ilçe başkanlığını yaptım. Rahmetli Ali Güneri’de il başkanımızdı. Ali bey iyi bir siyasetçiydi. Keçeciler’i bulup getirdik ve Konya Belediye Başkanı yaptık. Türk siyasetine kazandırdık. Belediye Başkanlığı’ndan sonra malum Keçeciler ülkenin en önemli siyaset ve devlet adamlarından birisi oldu.”
KONYA’DA KUDÜS MİTİNGİ
Kudüs Mitingi 12 Eylül 1980 darbesine giden yolda en kritik viraj. Mitingi olayı dönemin canlı şahidi Zileli’nin üzerinde durmak istemediği bir konuydu. Bu sebepten kısa anlattı.
“Mehmet Keçeciler Konya Belediye Başkanı. Kudüs Mitingine günler kala Konya Valisi Lütf Tuncel ve o zaman Konya’da bulunan 2. Ordu’nun Komutanı Bedrettin Demirel, Keçeciler’i çağırıp konuşmuşlar. Kendisinden partisinin üst makamları ile görüşerek, mitingin iptalinin sağlanması istemişler. Ama bu mümkün olmadı. Konu, Keçeciler’i aşan bir konuydu. Önlenmeye çalışılsa da, önlenemedi.”
ALİBEYHÜYÜĞÜ’NDE KÜLLİYE
Ömer Zileli’nin öncülüğünde devasa külliye.
Şöyle anlattı: “1985’de temelini attık, 87’de bitirdik. 93 yılında da Külliye’ye yeni ilaveler kazandırdık. Külliye’de Anadolu İmam Hatip, Kız Kuran Kursu, Erkek Kuran Kursu, Aşevi, Cami ve 16 dairelik lojman yer alıyor. Ak Parti Milletvekili Mehmet Baykan’ın Spor Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde, Külliye’ye bir de Kapalı Spor Salonu yaptık. Baykan’a bu hizmetinden dolayı her zaman teşekkür ettik. Bir ara farklı yerlerden öğrenci gelen Külliye aynı amaca matuf yerlerin faaliyete geçmesiyle birlikte bölgeye hizmet etmeye başladı.”
ANAVATAN VE KEÇECİLER
Uzun yılların ve türlü olayların ayıramadığı iki kadim dost Keçeciler ve Zileli. Onun hayatında Anavatan Partisi de önemli bir yere sahip.
Gerisini Zileli anlatsın: “Mehmet beyle dostluğumuz çok eskilere dayanır. 1977’yılındaki Konya Belediye Başkanlığı adaylığı sürecinde yanında oldum. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra siyasi partiler kurulurken de Keçiciler’le birlikte hareket ettim. ANAP’ın Konya Teşkilatını kurduk. ANAP’ın Karatay kurucu ilçe başkanı oldum. ANAP’ın İl Başkanlığı’nı yaptım. Keçeciler her dönemde doğru ve düzgün siyaset yaptı. Kamu yararına çalıştı. İyi bir devlet adamı oldu. Partide teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcılığı yaptı. Turgut Özal ve Mesut Yılmaz’ın vaz geçemediği siyasetçi oldu. En netameli bakanlıkları başarılı bir şekilde yürüttü. Ülkeye ve şehre önemli ve kalıcı hizmetler yaptı. “
Yaşayan tarih: Ömer Zileli.
Nam-ı diğer “Dede”