“Sonsuz Şükran Köyü”. Konya’mın ,Konya’da yaşayan çoğu hemşerimiz çok farkında olmasa da sanat aktiviteleri, festivalleri, yaşayan ünlüleri ile bir önemli mekan. Giderek de önemi artacak bir merkez bence. “Türkiye'den ve dünyadan kültür-sanat insanları,“Sonsuz Şükran Köyü”ne,Lümpenlik gösterisine değil, köylü gibi olmaya geliyor.Kültür getirmeye değil, Anadolu'nun derin kültürüne sığınmaya geliyor. Öğretmeye değil, öğrenmeye geliyor. Kurtarıcı olmaya değil, kurtulmaya geliyor. Almaya değil, borcunu ödemeye geliyor. Sanatın, müziğin, şiirin, mimarinin derin ve zengin tarihine geliyor. Kendini bulmaya geliyor. Kendini yenilemeye,birikimleriyle yeniden yaratmaya geliyor.Toprağıyla bereketlenmeye, suyuyla arınmaya, havasıyla can bulmaya, insanıyla bilgeleşmeye geliyor. Şablonların ve her çeşit yapaylığın giderek ufkumuzu daralttığı bir yaşamdan hakikiliğe geliyor. Üreten, yaratan bin yıllık maceramızın ve binlerce yıllık uygarlıkların diyarı Anadolu’ya sonsuz şükrana geliyor.
(Mehmet Taşdiken/Sonsuz Şükran Köyü kurucusu)
Makale Ayşen ÇOBAN, Latif Gürkan KAYA, Betül Halime UZUNAY’ın (Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Dergisi cilt 20, sayı 2, yıl 2024) “ Konya İlinde Bulunan Sonsuz Şükran Köyü'nün Ekolojik Kriterler Kapsamında Değerlendirilmesi” başlıklı makalesi. Sonsuz Şükran Köyü Konya ilinin Hüyük ilçesinin Çavuş mahallesinde bulunur. Sonsuz Şükran Köyü’nün çalışma alanı olarak seçilmesinin nedeni; köyün Türkiye’deki ilk kültür ve sanat köyü örneği olması ve yeni bir yerleşim birimi modeli olarak tasarlanmasıdır. Sonsuz Şükran Köyü, 2010 yılında kurulan, tamamını kerpiç yapıların oluşturduğu bir kültür ve sanat yerleşkesi; 2021 yılı nüfus verilerine göre Sonsuz Şükran Köyü’nün bulunduğu Çavuş mahallesinde 628 kişi yaşamaktadır (TUİK, 2023) Köyün oluşum sürecinde; eski Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem'in köyden kente göçü azaltmak ve köyün eski canlılığını korumak amacıyla başlattığı çalışmalar önemli bir rol oynamıştır. Proje, Çavuş köy doğumlu yazar ve yönetmen Mehmet Taşdiken’in köyün geçmiş günlerine kavuşabilmesi için köyün muhtarı Kerim Özbaş ile yaptığı görüşmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Mehmet Taşdiken, 2012 yılında eski Çavuş Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem'in destekleriyle, kültür ve sanata yönelik yeni bir yerleşke modeli tasarlamaya karar vermiştir. Sonsuz Şükran Köyü, Çavuş Köyü'ne oldukça yakın bir bölgede, sonradan yapılan ızgara yerleşke birimine benzer bir yapıda, kurulması planlanan yaklaşık 200 kerpiç yapıyı içeren, bir model olarak planlanmıştır Köyde 2011 yılında 12-14 konut bulunurken; günümüzde 36 konut bulunmaktadır .İki yapay göletin bulunduğu bir arazi üzerindeki Sonsuz Şükran Köyü’nde bulunan eski tuğla fabrikasının restorasyonu yapılarak “Kırsal Tasarım Atölyesi” haline getirilmesi planlanmaktadır. Aynı zamanda göletin karşı kıyısında bulunan bölüm “Gençlik ve Tarım Kamp Alanı” olarak kullanılacaktır. Köy, sanat ve kültür etkinliklerinin yapıldığı, tarihi değerlerin korunduğu bir yerleşim modeli olarak tanımlanmaktadır .
Sonsuz Şükran Köyü ekolojik açıdan değerlendirilmiş. Yer seçimi, bina, enerji, atık yönetimi, ulaşım, mekan organizasyonu, bitkisel tasarım kriterlerinde puanlamada Sonsuz Şükran Köyü, 7 ekolojik tasarım kriteri kapsamında değerlendiğinde; uygun olan kriter ve/veya alt kriterlerden aldığı toplam puan +30, uygun değil olarak aldığı toplam puan ise -1’dir. 7 ekolojik kriterin tamamında uygunluk sağlaması sonucunda +44 puan alınması gerekmektedir. Her iki sonuç karşılaştırıldığında araştırma alanının ekolojik tasarım kriterlerine uygunluğunun % 68,18 olduğu tespit edilmiştir. Çatı sisteminde yeşil çatı uygulaması eksiklik bulunmuş. , bitkilendirmenin bitkisel tasarım öge ve ilkelerine uygun bir şekilde yapılmaması alt kriterlerin eksiği. Sonuç olarak Sonsuz Şükran Köyü, ekolojik tasarım kriterlerinin sadece çevresel etkilerini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda toplumsal ve kültürel değerleri koruma ve güçlendirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda sadece yenilikleri değil, bu yeniliklerin daha geniş toplumlara yayılma ve onlar tarafından benimsenme şekline de dikkat edilmesi gerekmektedir.