Etli Ekmek, Etli Ekmek olacaksa 180 Gr. Hamur, 120 Gr. Et, 100 Gr. Sebzeden olmalı. Ölçüsü de, 9O’a 20 olmalı.
İyi bir Etli Ekmeğin hamuru iyi undan, eti iyi etten, sebzesi iyi sebzeden, ateşi de meşe odundan olmalı. Etli Ekmek de un kadar, kesilen hayvanın iyi yerinden et, iyi sebze özelliklede domates çok iyi olmalı.
Etli Ekmek, Etli Ekmek olacaksa böyle olmalı. Budur, Konya’nın yüzlerce yıllık geleneği olan Coğrafi İşaretli ünlü leziz ve kaliteli Etli Ekmeği.
Bahsedilen kriterlere uygun Etli Ekmek yapılıyor mu?
Sayıları azalmış olsa da yapan işletmeler oluyor.
Etli Ekmek’e kötülük yapılmamalı.
Konya’nın coğrafi işaretli yemeği içerik olarak korunmalı ve muhafaza edilmeli.
Etli Ekmeğin genleri ve genetiği ile oynanmasının önüne geçilmeli.
Piyasada farklı fiyatları görünce insan kuşkuya düşüyor, haklı olarak. Etli Ekmek de yüzde 100 daha saçma olanı ise yüzde 200 arasında değişen fiyat farkının olması normal mi? Normal olabilir mi? Kafaları karıştırıp, kuşku yaratmaz mı, 70-220 lira arasında değişen fiyat? Aradaki fark normal değil, anormal. Hem de çok fazla anormal.
Neler oluyor Etli Ekmek de?
Neler olduğunu ilk önce Lokantacılar Odası çıkıp açıklamalı.
Sonrada İl Tarım Müdürlüğü bünyesindeki Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü yaptığı denetimlerde ucuz Etli Ekmek de taklit ve tağşiş yapıldığı ki, iddialar bu yönde açıklama yapmalı tabi numune alıyolarsa. Ucuz Eli Ekmek de ne var mesela? Daha az et mi, düşük gramaj mı, soya mı, kanatlı eti mi, tavuk göğsü mü her neyse. Var ya da yok.
Hakikaten anormal bir durum : Etli Etmek fiyatlarının, 70-220 lira arasında değişiyor olması.
Bir tas Mercimek çorbasının 90-100 lira, bir tabak kuru fasulyenin 100 lira ve üstünde, bir tostun 70-100 lira olduğu bir zamanda Etli Ekmek de görülen anormal fiyat farkı normal görülmemeli. Bu işte bir “bit yeniği var” var ama ne? Bu bit yeniğine Lokantacılar Odası ve İl Tarım Müdürlüğü mutlaka açıklık getirmeli. Konunun halk sağlığını ve ekonomisini ilgilendiriyor olması bakımından, belediyelerde konuya müdahil olmalı ayrıca.
Bu arada yüksek fiyat da normal değil. 220 lira yüksek fiyat. 200 lira da yüksek fiyat. Etli Ekmek de fiyat makul seviyelerde olmalı. Kriterlere uygun iyi bir Etli Ekmeğin fiyatı nerede ve hangi derece restoranda olursu olsun, en fazla 160-180 lirayı geçmemeli. Fiyatın yüksek olduğu yerlerde kar marjları gözden geçirilmeli.
Etli Ekmek meselesi her yönüyle önemli bir mesele.